31 Ağustos 2017 Perşembe

Atıştırmalık #27 (Bozulmuş Ananaslar, Doksanlar Hiphop ve Miss Simone)

Aaa dostlar sonbahar geliyor, nedense çok heyecanlıyım. Büyük hissediyorum :). Canım depresyon hırkalarım, sar sar bitmeyen kalın şallarım, güzel şapkalarım, daha çok yüzüklerim, küpelerim, kapalı ayakkabılarım, gözlüğüm, ne çok sıcak ne çok soğuk hava. Kahvem, kitabım, kulağımda en derin indieler, shoegazeler, dream poplar, biraz da synth poplar, arada gelip giden kapalı hava, dökülen yapraklar, toprak tonları şeyler ohh miss. Her şey bir bütün, sonbaharı ayrı mı seviyorum ne :). Bir de o haber gelse var ya, off tam olacak :).

İlk iki filmi yıllar önce son filmi de haftalar önce izledim. Yıllar önce derken abartmayı severim baya oldu yani ama yıl değil tabi ki :). Üç filmden de memnun kaldım. Güzel filmlerdi.

Fallen Angels - Wong Kar Wai (1995)




Yine bozulan ananaslar, kavuşamayan aşıklar, unutulan ve hatırlanan anlar, beni beğeneni ben ben beğenmem benim beğendiğim ise beni beğenmez durumlar, patlayan silahlar ve etkileyici çekimler. Karşınızda Wong Kar Wai, bu adamı çok seviyorum ama bu film üçlemenin, Chungking Express'in veya Happy Together'ın altında bence. Kötü mü asla, gayet güzel. Müzikler, çekimler, anlatım beni çekiyor ve seviyorum Wong Kar Wai'i (Wong Kar Wai İsmail Yk sözleriyle yaptığım film açıklamasını sorguladı, beni filmlerini izlemekten sonsuza kadar men etti :/).

Dope - Rick Famuyiwa (2015)




Bu filmde dram yazıyor diye erteledim de keşke ertelemeseymişim, ağır dram diye düşünürken açıklamasını okudum ve o kadar da değildir deyip izledim. İyi ki izlemişim güldürdü baya :). Başlarda daha güzeldi sonrası nasıl desem ilk bölüm kadar güzel değildi sanki. Yine de güzel film. Tarzı olan karakterleri filmleri severim. Bu filmde de tema olarak 90'lar Hiphop seçilmiş. Kostümler süperdi, bisikletler de. Lakin daha derin olabilirdi biraz üstünkörü olmuş, o dönemin ruhunu karakterde daha çok görmek isterdim inandırıcılık açısından. Daha iyi olabilirdi ama yine de iyi film kategorisinde anlayacağınız :).

What Happened, Miss Simone - Liz Garbus (2015)




Ben belgesel sevmem çok nadir izlerim ama Nina Simone sevgim bu aralar bir kabardı hakkında belgesel film var mı kesin vardır diye araştırıp bulup izlemem bir oldu. Bayıldım. Zaman nasıl geçti anlamadım. Zaten ödül de almış. Çok güzeldi. Simone'un ikinci eşi ile evliliği ve menajerliği üzerinde en çok durulmuş, ilk evliliğinden bahsedilmiyor, çocukluk yılları ve ailesi sadece müzik ile bağlantılı olarak özetle anlatılmış. Son yılları da yine sonuç olarak özetle karşımızdaydı. Gelişme bölümü kendi röportajları, Andre Stroud ile evliliği, çocuğu ve kariyeri odak noktamız. Konuşmacılar arasında eski eşi ve menajeri, kızı Simone ve sanat yaşamında kendisine eşlik etmiş hayatına dahil olmuş insanlar var. Çok uzun bir belgesel değil. Simone şarkıları eşliğinde hayatındaki tepe noktalarını izliyoruz. En güzeli de onu dinliyoruz. Hiç kolay bir yaşamı olmamış. Irkçılığa, psikolojik ve fiziksel şiddete, ayrımcılığa, baskıya maruz kalmış bir kadın Nina Simone. Ne kadar güçlü bir kişiliği olsa da en sonunda o da bir yerde patlamış. Yazarken bile tüylerim diken diken oluyor. Severler bu belgeseli kaçırmasın, çok detaylı değil ama çok güzel bir film.

14 yorum:

  1. son iki filmi bilemedim. bakayım tımams :) hadi o haber gelsiiin :)

    YanıtlaSil
  2. Miss Simone dikkatimi çekti, listeye ekliyorum. :) Paylaşım için teşekkürler! ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, eğer Nina Simone dinlemeyi seviyorsan beğeneceksindir :).

      Sil
  3. Güzel öneriler. Mutlu Bayramlar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sana da musmutlu bayramlar :).

      Sil
  4. Miss Simone benim de listemde. Müzikseverler için ayrı bir keyif olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Miss Simone'u severler daha da çok sevecektir bu belgeseli, hüzünlendiriyor :(.

      Sil
  5. ilginç keşifler, bakayım ben de, paylaştığın için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bakalım, umarım hepsini keyifle izlersin :). Rica ederim, görevimiz :).

      Sil
  6. Yine hiç izlemediğim filmlerden oluşan bir liste. Bayılırım! Hepsini en kısa zamanda izleyeceğim. Yorumlarına göre oldukça hoş filmlere benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi de güzel filmler, moduna göre aç aç izle :). Umarım keyifli zaman geçirirsin :).

      Sil
  7. Bende yaz bitiyor diye üzülüyorum. :D Son film çok çekici görünüyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pek üzülmüyorum ya biraz serinlik iyi gelecek gibi. Son belgesel güzel özellikle Nina Simone seviyorsan ayrıca hoşuna gidecektir :).

      Sil