31 Ocak 2017 Salı

Bizim Dünyamız - Thich Nhat Hanh

Bu ad bir yerden tanıdık geliyor mu? :) Evet evet pazar altılısı yazımda bahsettiğim Sinek Sekiz yayınevinden bir kitap. Yazıyı yazdıktan sonra kendimi resmen gaza getirip kitabı aldım, mutluyum :). Bu arada bazı okumak istediğim kitapların baskısı tükenmiş görünüyor sitelerde fakat İrem Çağıl yeniden basılacağı müjdesini vermiş :) Beklemedeyiz. Bu arada da ben baskısı olanları okumaya bir yandan başladım. İlk aldığım kitap da Bir Zen rahibinin barış ve ekoloji hakkındaki düşünceleri alt
başlıklı bu kitap.



Uzun zamandır bu tarz bir kitaba ihtiyacım vardı iyi oldu aslında, biraz huzura ve pozitif düşünceye ihtiyaç duyuyordum ve bu kitap iyi geldi :). Budizm üzerinden ekoloji ile ilgili görüşlerini açıklamış. Sutralardan ve Buda'dan örnekler vererek ekolojiyi ve doğayı neden korumamız gerektiğini Budizm ile açıklamış. Kitapla alakalı soru işaretim şu; eğer Budizm ile alakalı bir kitap okusaydım bu kitap bana yeni ne katardı acaba diye düşündüm. Ekoloji alt başlıklı olması bu konu üzerinde yoğunlaşması belki bir cevap olabilir ama zaten daha önce Budizm ile alakalı herhangi bir şey okumadığım için tekrara düşme ihtimalinin de olmadığını söylemeliyim :). Sorun yok yani. Kitabın verdiği mesajlar çok güzel. Doğa ile insanın ayrı değil bir olduğunu söylüyor. Doğayı veya kendimizi korumanın yine kendimizi ve doğayı korumak olduğunu söylüyor. Bizim doğadan bir üstünlüğümüzün olmadığını her canlının veya cansızın bir olduğunu yine söylüyor. Budizm'den örnekler, hikayeler ve sutralar yine örnek olarak verilmiş ve hikayeler çok güzel ders çıkarılan hikayelerden. Yine Buda'dan örnek verilmiş. Farkındalık önemli bir olgu Budizm için. Her şeyi farkındalıkla yapmamız öğütleniyor. Bazen bunu Buda için yapmamızı da söylüyor. Tüketimden de bahsediyor ki bundan güzel bahsediyor. Sadece gıda tüketmekten değil, alışverişten, tv programlarına ve reklam afişlerine kadar olan tüketimde bahsediyor ve bu tüketimin ne kadar önemli olduğundan. Doğayı önemseyen ve bunun için çabalayan bir insan yazar. Biraz örnekler verilmiş. Kurucusu olduğu kendi manastırında yaptıkları değişikliklerden bahsediyor. Gezegenimizi korumak için çabaladıklarını ve bunun için kampanya yaptıklarını anlatmış. Son bölümde de ilahilere, bunlar dörtlük, ve egzersizler var. Son sayfada da Dünya Barış Sözleşmesi, Niyet Belgesi var.

Ben kitabı beğendim, küçük değişiklerle veya kendimize iyi bakarak bile çevreye bir yararımızın dokunabileceğini, gezegenimizi korumanın önemini örneklerle ve istatistiklerle güzel açıklamış. Hatırlarsanız Atilla Marcel yayınımda bir diyalog paylaştım ve bu kitabı okurken aklıma o diyalog geldi. Siz de bakmak isterseniz şurada. Bu arada çevreyi, doğayı, gezegenimizi korumamız için Budist olmamıza gerek yok, ciddi istatistikler var bu konuda. Yavaş yavaş gezegenimizi yok ediyoruz ve kitapta da bahsedildiği gibi küresel ısınma bir uyarı. En azından bizim için küçük ama gezegenimiz için büyük hayatımızda yaptığımız değişikliklerle biz de gezegenimiz ve içinde yaşayan canlılar için bir katkı sağlayabiliriz. Kitapta da birkaç örnek var. Zaten sonundaki niyet belgesini okursanız bile yaşamınızda küçük değişikliklerle bile çevreyi korumaya katkı sağlayabilirsiniz.

Kendimden bir örnek vereyim, bir tecrübe sonrasında dikkat ettiğim şey eskisi kadar plastik poşet almamam. Eğer sırt çantam varsa ki genelde kullanıyorum poşet almamaya çalışıyorum. Biliyorsunuz ki küçük şeyler için bile poşet veriliyor, ben bu tecrübe sonrasında çantamda yer varsa genelde poşet almıyorum. Bu benim ve gezegen için küçük bir şey tabi. Yine de plastik, naylon poşetlerde böyle bir azaltma yaptım. Bu da sanıyorum ki dünya için az da olsa bir katkı ve çevreye atılan daha az plastik, naylon demek.

Neredeyse her sayfada altını çizdiğim yer var :). ben bazılarını sizle de paylaşayım.

"Bedeniniz, atalarınıza, ebeveynlerinize ve gelecek kuşaklara aittir."

"Sağlık sadece beden sağlığı demek değildir, aynı zamanda zihinsel sağlıktır. Farkındalıkla tüketim kendimize ve gezegene sağlık ve iyilik getirir."

"Bütün canlı varlıkların ayrı, bağımsız bir varlık olmadığımızın, diğer bütün varlıklarla karşılıklı bağlı ve bağımlı olduğumuzun, aslında bütün her şeyle 'bir' olduğumuzun farkına vardığımızda, birbirimizi suçlamayı, sömürmeyi, öldürmeyi bırakacağız, çünkü birbirimize bağlı olduğumuzu bileceğiz."

"Birbirimizi ve içinde yaşadığımız çevreyi, doğayı koruyup sahip çıkmalıyız; bu da ancak büyük bir aile olarak birlikte yaşamayı becerebilirsek mümkün olur."

"Yaşam biçiminizi değiştirmek, size hemen şu anda pek çok iyilik, mutluluk getirecek ve farkındalıkla alacağınız ilk nefesle beraber gezegenimiz de şifa bulacak."

Bu arada kitabın kapağı, dokusu, sembolleri, amblemi, boyutu her şeyi çok güzel. Daha çok alıntı var ama biraz üşengeçlik biraz çokluk bunu gerektirdi :). Ben dediğim gibi kitabı beğendim ve Sinek Sekiz yayınevine devam diyorum çünkü ekoloji hakkında bilgilendirici kitaplar. Okunması gereken kitaplar. Başlangıcı yaptık devamı gelsin hadi görüşürüz.


Öneri Makinesini Sosyal Medyada Takip Edin:

https://soundcloud.com/ms-m-5
https://www.tumblr.com/blog/mubblr
https://twitter.com/onerimakinesi

7 yorum:

  1. Güzelmiş. Ama yazarın adını okurken dilim düğüm oldu.

    YanıtlaSil
  2. Okunması gereken kitaplar, benim için asla heyecanı azalmayan bir başlık.

    Bekliyorum devamını merakla

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Gezegenimiz için bir sorumluluk öyleyse bu kitabı okumak. Tanıştırdığın için teşekkürler.
    Bu arada merhaba ben kahve yanı, kahve yanı makyaja değil belki ama kahve yanı kitap bloguma beklerim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim güzel yorumun için ☺ Hoşgeldin kahve yanı, kahve yanı makyaj da olur kitap yazıyoruz diye sadece kitap okumuyoruz, güzel olan her şey kabulümüz ☺. Tabiki gelirim, kahve zaten vazgeçilmezimdir 😄

      Sil