8 Şubat 2017 Çarşamba

Happy Together - Wong Kar-Wai (1997)

Yine bir Wong Kar Wai yine bir aşk filmi. Ben bu adamın sinemasına bayılıyorum <3. Çok sevdiğim iki oyuncu da başrolde olunca ortaya yine güzel bir iş çıkmış. Tony Leung zaten efsane bir oyuncu, Leslie Cheung'un da yine Kar Wai'nin Days of Being Wild'dan sonra izlediğim ikinci filmi ama orada da hayrandım burada emin oldum favorilerime rahatlıkla girebilen bir oyuncu. Çok güzel muazzam bir oyunculuk yine göz doldurdu bu filmde.




Biraz hikayesinden bahsedeyim, Ho Po-Wing ile Fai bir dargın bir barışık ilişkilerini sürdüren Hong Kong'dan Arjantin'e göç eden bir çift. Fai daha duygusal,sevdiğine sadık, Po Wing ise çabuk sıkılan, düzenli bir ilişkiye bağlı kalamayan uçarı bir karakter. Po Wing'in bir kavga sonucu ellerini bir süre kullanamaması ve Fai'nin dairesine taşınmasıyla tekrardan bir araya gelirler ve mutlu günleri başlar. Tabi Fai'nin bakış açısıyla izlediğimiz için Fai'nin mutlu günleri diyebiliriz. Fai sevgilisinin sorumlulukları üstlenir ve bir süre daha bu ilişkiyi bir şekilde sürdürürler fakat yıpratıcılığı tartışılmaz ikisi için de. Fai daha çok ilişkide verici tarafken haliyle Po Wing alıcı taraftır. Tabi bu durumun bir sonu da yok değil.




Po Wing'i keşke daha çok tanıyabilsek, belli ki onun da büyük yaraları var. Birkaç yerde bolca sezsek de onun bakış açısını da merak ediyorum ama bu Fai'nin mutlu günleri. Po Wing'in mutlu günleri, düşünceleri merak konusu. Az çok görsek de ben onun bakış açısını da detaylı görmek isterdim.



Bu filmi yönetmenin diğer filmleri Chungking Express ve resmi olmayan üçlemesi ortasında bir film olarak görüyorum. Fai'nin Po Wing ile ilişkisi üçleme filmlerinin arasında gidip gelirken Fai'nin iş arkadaşıyla samimiyete dönüşen ilişkisi ve filmin sonu bana Chungking Express'i anımsattı. Yine Chungking Express'deki California Dreaming parlaması gibi bu filmin de son şarkısı kendi adını taşıyan şarkı oluyor.



Yönetmenin görselliğe verdiği önem ve çekimi beni gerçekten çokca cezbediyor. Bu filmde de yine hayranlıkla görselliği seyrettim. Oyunculuklardan zaten bahsettiğim gibi yine çok etkilendim. Yine kırık bir aşk hikayesi, dram yüksek ama sonu pek de öyle bitmiyor. Umut kapıda. Baş karakter Fai'nin gözünden çok az da iş arkadaşının gözünden izleriz olayları. Zaten filmdeki iki anlatıcı da onlar.

En sevdiğim sahne, saatlerce izleyebilirim

Ben filmi beğendim. Eğer siz de Wong Kar Wai sevenlerdenseniz bu filmi izlemeli, eğer hiç izlemediyseniz bu filme şans vermelisiniz. Ve bir alıntıyla bu önerimizi kapatalım.



Lai Yiu – Fai: I didn’t see Chang, but I saw his family. I finally understood how he could be happy running around so free. It's because he has a place he can always return to .

Lai Yiu-Fai: Chang'i görmedim ama ailesini gördüm. Sonunda nasıl bu kadar özgürce gezebilmekten mutlu olabildiğini anladım. Çünkü her zaman dönebileceği bir evi var.


Bir diğer Wong Kar Wai yazım için tıktık.

Daha fazla gif ve resimler için TUMBLR hesabımı takip edin :).


Öneri Makinesini Sosyal Medyada Takip Edin:

https://soundcloud.com/ms-m-5
https://www.tumblr.com/blog/mubblr
https://twitter.com/onerimakinesi

Dipnot: Fotoğrafların ve giflerin hepsi bana aittir.

12 yorum:

  1. Hiç tanımadığım oyuncu ve yönetmen. Ama bu kadar övgü almışsa izlenmeli diye düşünüyorum. Merak ettim.

    YanıtlaSil
  2. Filmlere başlanmış, süper :)

    Tanımadığım bir, aklımda bulunsun ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet başladık, devamı gelsin :). Bulunsun bulunsun.

      Sil
  3. Görselliği algılayışındaki "sıradandışılık" çok hoşuma gitti.
    En sondaki alıntı ise üzerine bir kitap yazılacak kadar derindi. Yani onu da çok sevdim.

    Öneri Makinesi şahane öneride bulunmuş..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vayy ne güzel iltifat o öyle teşekkürler :).
      Dimi, bence de çok derin bir film zaten. Sevgiler :).

      Sil
  4. Sirada bekleyen filmi buydu zaten benim icin. Ben de izledigim uc filmine bayilmistim. Mekanlari konusturan bir yonetmen bence. Bir an once tembellesecegim zamanlar gelse de film izlesem bol bol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi, görsellik çok güçlü kayıtsız kalmak imkansız.

      Sil
  5. Chungking Express'i çok seviyorum ben ❤︎ O filmde California Dreaming'in çaldığı ve o kısa saçlı kızın (Faye'di sanırım adı?) şarkıya eşlik ederek dans ettiği her melankolik sahne sinema aşkımın müsebbiblerindendir hatta. Happy Together'ı da çok merak ettim şimdi, ki daha In the Mood for Love'ı da izleyemedim :/

    Önce hangisini seyretmeli acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Chungking Express'i sevmemek mümkün mü <3. O şarkı da dans da efsanedir şuraya link bırakacağım, bir sürprizle karşılaşabilirsin :). Aaa bak şimdi sen üçlemeye bir giriş yap, sonra diğerleri bence :). O resmi olmayan üçlemenin ikincisi, ilkiyle başla, sonra o sonra da bende yeri ayrı olan 2046 ile devam et :). Sonra bunu izle. Ama ilk bunu izlesen de olur ya ok şe yapmamak lazım :) Sonuçta hepsi izlenilesi :).

      http://onerimakinesi.blogspot.com.tr/2016/06/sevgili-gulluk-lets-dance-2-11.html

      Sil
  6. bi daha izleyim şunu ya.

    bir de aklıma gelmişken, takeshi kitano dolls ve zhang yimou filmlerini de izleeee :)

    YanıtlaSil