21 Ocak 2020 Salı

Atıştırmalık #48 (Birkaç film)

Merhabalar, daha aktif bir 2020'de görüşmek dileğiyle benden son izlediğim filmlerin yorumlarını almadan önce şuraya son iki Youtube videomu koyuyorum belki ilgilenenler bir bakar :).




The Nun - Jacques Rivette (1966)

Anna Karina bebeğim artık bu dünyada bizle değil, hala çok üzgünüm. Diderot'un tartışmalı eserinden uyarlanan çıktığı yıl yasaklanan ve yasaklanma haberinin bile yasaklandığı tartışmalı bu film Roman Katolik Kilisesi'ne rahibe olarak kabulü sırasında yemin etmeyen bir genç kadının öyküsü. Film bir kadının özgürlüğünü yeniden elde etme çabası ve hikayesini anlatıyor. Tabi bu sırada kilisenin içinde olan olaylar ve değişen dengeler ile Susanne (Anna Karina) üç farklı baş rahibenin gözetimi altında farklı davranışlara maruz kalıyor. 140 dk boyunca Susanne'nın öyküsünü izlemek çoğu zaman üzse de onun özgürlüğünün peşinde tüm bu ağır süreçlerle başa çıkmaya çalışmasını sıkılmadan izliyoruz.

Les Miserables - Ladj Ly (2017)

Uzun metraj filmi Cannes'dan ödülle dönen Les Miserables'in kısa filmini çok sevmedim ama uzun versiyonu belki daha etkili olabilir. Yine de  içim daralacağından izlemeyi tercih etmem gibi :). Suça karşı kendi metotlarıyla karşı çıkan silahlı bir çeteye yeni katılan Pento'nun çete ile ilk sokak gezintisini (?) izliyoruz.

Thick Lashes of  Lauri Mantyvaara - Hannalleena Hauru (2017)

İki yakın arkadaş içinde gerçek aşkın olmadığını düşündükleri tüm gösterişli düğünleri sabotaj ederler ta ki içlerinden biri aşık olana kadar. Daha eğlenceli ve komik olabilirdi ama bana çok kesik ve dağınık bir anlatıma sahip o yüzden beğenmedim :/.

Hotel America - Andre Techine (1981)

Başroldeki iki güzel oyuncunun hatırına izlediğim ama asla beğenmediğim bir film oldu. Gerçek bir melodram ve benim içim sıkıldı. Bir arada mutlu olamayan bir çiftin bunalımı falan filan :).

Pan's Labyrinth - Guillermo Del Toro (2006)

Bu filmi Mubi olmasa daha da ertelerdim herhalde ama sayesinde izledim. Güzeldi bir de güzel ağlattı. Shape of Water filmi ile baya benzerlikler var bu filmde de ama bu film daha güzel tabi. Filmi izleyeli baya oldu, daha yakın zamanda yazsam daha güzel yorum yapabilirdim ama işte. Bir çocuğun gözünden vahşi dünyaya fantastik bir bakış açısı sunulmuş.

Viaje - Paz Fabrega (2015)

Dönem sonu bitirme tezi gibi bir film olsa da tatlı bir yolculuk filmi Viaje. Bir partide tanışan iki gencin kısa tatil kaçamağı anlatılmış. Başroldeki bey dikkatimizi çekmeyi de başardı hani :).

Black Coal Thin Ice - Diao Yı'nan (2014)

Güzel bir gerilim polisiyeydi ama alışıldık türden değil. Oldukça sakin ve durgun ilerleyen bir film. Geçmişte kapanan bir dosyanın izini süren bir polisin hikayesi.

Under the Sand - François Ozon (2000)

Kayıp üzerine yapılmış güzel bir film. gittikleri yazlıkta kaybolan kocasını arayan ve hayaliyle yaşamaya başlayan bir kadının öyküsü, baya güzeldi.

Ve liste devam eder ama bazılarını ya yorumlayacak kadar hatırlamıyorum ya da farklı bir yazıda yazacağım. O zamana kadar kendinize iyi bakın ve sinemayla kalın :).

14 yorum:

  1. Ve ben hiçbirini izlememişim :/
    Pan's Labyrinth özellikle dikkatimi çekti aralarından. Onu bulayım ben bu Oscarlardan sonra ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pan'nın Labirentini bir tek ben izlemedim sanıyordum, teşekkürler Şebocum yalnız değilmişim :). Çok güzel film, bence seversin :).

      Sil
  2. rivetteeee, güzel gürültücü'yü gelmiş geçmiş en sevdiğim film ilan ettim beeen hihi. rivette'nin diğer filmlerini de izleeee :) techine, izledim bi ton filmini, bunu hatırlamadım bi bakıyıms :) panın labirenti sahiden de toronun başyapıtı, başka film yapmasa da oluur :) fabrega da pek seviyom, ya güney amerika özellikle meksika çok iyi yaa sinemada, ananı da filmi gibi örneğin, ince buz kara kömür, ay, beyoğlunda izlediydim ya, nefis nefis bencesi de, o yönetmenin yeni filmini de izle amaa :) kumun altında benim de top 100 filmimde :) candice bergen efo bi deee :) thick lashes ile miserables i not aldım. thanx dear :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rivette'nin o filmini izlemedim, bi bakayım. ananı da filmini ben de çok severim zaten cuaron çok iyi yönetmen. Yeni filmi benim de listemde. Not aldığın filmleri ben pek sevmedim ama umarım keyifle izlersin :).

      Sil
    2. hıhım okudum, yani tanımak için izlerim sanırıım. şimdi oscar yazısını yazdım, genel yazı tabii daha :)

      Sil
  3. vidyolarını izlerim tabii. ay senin bi eski videonu izlediydim yaa. okul döneminden. erasmus idi galiba. müzik felan vardı. çoohoştu. ya, perili ev ebrar, oscar etkinliği gibi bişi düşündü, sibel yapardı hani, geçen yıl, shape of water ı bir ben bilmiştimdi :) şimdi ben de katıldım o etkinliğe, sessiz gemi de, sessiz gemi ile her gece bir oscar adayı izliyoz. yarın felan yine yazcam oscar yazısı, sen de gel ama yazıya. sırasıylar, bir hafta içinde akşamları, parasite, joker, little women, the irishman, ford vs ferrari, once upon a time in hollywood, dün gece de jojo rabbit izledik. daha 1917, the lighthouse, two popes, animeler filan da var. parasite, joker, little women iyidi. irishman, hollywood, vasat. ford ferrari, çok iyi yaaa :) jojo rabbit ise bayıldık valla hayran oldum filme. zaten aylak vampirler in yönetmeni. izlediysen bişiler veya izliyceksen sen de böle etkinlik gibi yazsan yaaa. oscar adaylarını izliyoruz, koyduydu ebrar etkinlikin adınıı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Videoları izle, yorumlarını da benden esirgeme :). Biraz daha devam etmeyi düşünüyorum sevdim bu işi :). Oo sen nerden buldun onu, evet erasmustan ve o şarkı bizim şarkımız orijinaldi :). Vayy şaşırdım :).

      Jojo Rabbit'e ba-yıl-dım yarın öbür gün yazısını yayınlarım. Çok iyiydi zaten Waititi favori yönetmenlerimden. Waititi sevmek yazısı yazdım zamanında, filmleri çıktıkça da izliyorum. Vampir demüthiş bir absürd komedi, en sevdiğim olabilir :).

      Hollywood'u bugün izledim, the lighthouse u pek sevmedim, parasite çok iyiydi.

      Sil
  4. Ya ne güzel :) Keyifli seyirler şimdiden <3.

    YanıtlaSil
  5. Yaa ne güzel öneriler, uzun zamandır yorum yapmadığımı fark ettim. Videona bayıldım 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokk teşekkür ederim, yeniden hoşgeldin o zaman :).

      Sil
  6. Düğünleri sabotaj eden kızların filmini hemen izlemeliyim hahahaaa! Fikri bile hoşuma gitti. Bu arada the lighthouse'u ben de pek sevemedimama görüntü yönetimi çok başarılıydı 👍

    Ben de bir zamanlar scrapbook tarzı not defterleri tutardım. İzlerken o aklıma geldi. Hoşuma gidiyor böyle yaratıcı işleri görmek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen The Lighthouse'taki oyunculuğa ve yönetime diyeceğim yok ama aynen sevmedim ben de pek :).

      Aaa, ne güzel! Keşke fotoğraflarını paylaşsan merak ettim :).


      Sil
  7. Ben bu filmlerin hiç birini izlemedim, listeme ekledim. Teşekkürler öneriler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsini Mubi'den izledim, şiddetle öneririm :).

      Sil