16 Temmuz 2017 Pazar

Atıştırmalık #20 (Komik Bir Hikaye, Transcendence, Tree of Life)

Ben atıştırmaya devam :). Bakalım sizler neler atıştırıyorsunuz? Bu filmleri izleyip kitabı okudunuz mu? Ya da bu aralar neler izleyip okuyorsunuz? Yorumlarınızı merakla bekliyorum :).

Komik Bir Hikaye - Ned Vizzini



Yazın rahat kolay okunacak kitaplar listesinde aldığım kitaplardan biri. Filmini ortalama bulduğum bu kitabın kendisini de ortalama buldum. 15 yaşında depresyona giren bir çocuğun yaşadığı sıkıntıları onun ağzında bu konuma nasıl geldiğini ve intihar düşüncesine nasıl takılıp kendi rızasıyla hastaneye yatışını okuyoruz. Craig depresyonda ve ciddi derecede bu yaşamını etkiliyor. Uzun paragraflarla bunu anlatmasında onun neler hissettiğini ve nasıl buraya geldiğini çok iyi anlatmış yazar. (Spoiler başladı) Sonundaki yapay mutluluk ya da umut bana pek inandırıcı gelmedi çünkü diyaloglar baştaki anlatımın aksine oldukça didaktik ve yapaydı. Sonu iyi gibi görünse de karakterinde dediği gibi yaşam bu ne olacağını bilemiyoruz ancak tahmin ederiz. Yine de umutlu bir sonla bitmesi beni sevindirdi.

Öğrendim ki yazar ağır depresyon geçirmiş ve yaşamına son vermiş. Craig'in anlatımındaki bu gerçekçilik buradan geliyor sanırım. Bunu okuduğumda çok üzüldüm ve kitaptaki olumlu sonun yazarda görülmemesi beni çok üzdü. (Spoiler Bitti)

Kitapta çeviri ve isim hataları var. Johnny bir anda Tommy oldu mesela. Onun dışında çeviri tam anlamı karşılamıyor ve kitapta o orijinal addaki (It's Kind of a Funny Story) tadı hissetsek de kitaptaki o komik durumu hissedemedim. Bir çeviride Komik Bir Hikaye diye çevrilince olmamış sanki çünkü komik bir hikaye ile alakası yok. O orijinal adı gibi bir durum var. Hatta ben o kadar bile komik bulmadım, hiç bulmadım. Filmi izlediğim için ne olduğunu biliyordum şaşırmadım ama söylemek istedim :).

Transcendence - Wally Pfister (2014)



Yok ya olmamış. Ortalamanın biraz altı bilim kurgu. Sanki filmi yazanın aklına bir fikir gelmiş (ama dünyanın en orijinal fikri de değil) ve olduğu gibi çekmiş. Ne bir kurgu ne güçlü bir hikaye, yok. Şaşırtmadı ya da güzel dedirtmedi. Öylesine bir film olmuş. Vermek istediği mesajı da öyle alelade vermiş. Başarılı bulmadım, üzgünüm Johnny Depp ama olmamış. Senin suçun yok gerçi de yani niye seçtinse oynamayı daha doğrusu ses dublajını bilemedim. Çok yüzeysel bir film. Konusu da şu; bir çift var kendini bilime, teknolojiye adamış bir de onları engellemeye çalışan bir grup. Yan karakterlerin sadece adı geçiyor hiçbir katkıları yok. Filmde karakterler sanki gruplara ayrılmış ve her grubu göstermelik bir kişi temsil ediyor. Karakter yazımı da sıfır. Galiba kötüydü ya, içimden gelmiyordu kötü demek ama yok yani olmamış.

Tree of Life - Terrence Malick (2011)



Yine izlemekte geç kalınmış bir film. Deneysel bir drama ve bayıldım. Çok güzel olmuş. Kullandığı çekim teknikleri, müziğiyle birleşince daha da etkileyici olmuş. Bana çokça Kubrick'in 2001: A Space Odyssey'ini anımsattı. İşte o karakterin iç çatışmaları, hayatın anlamı, hayatın kendisi, doğa, inanç, elementler her şeyi her şeyi düşündürttü. Çok katmanlı bir film. Bir kere daha izlesem başka bir şeyler çıkarırım herhalde ama yakın zamanda izlemem çünkü çok etkiledi beni. Kısaca sinemayı sevenler hemen izleyin. Bu arada gönül isterdi ki uzun uzun yazayım ama şu an kendimde o gücü hissetmiyorum. Bir gün belki lakin hemen izleyin.

16 yorum:

  1. Çeviri çok önemli.Güzel bir çeviri olmayınca kitabı da anlamak zor oluyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, bir de okuma hızı yavaşlıyor. Gerçi bu kitapta öyle çok engel olmadı ama gözüne çarpıyor insanın :).

      Sil
  2. Önerilerine bayılıyorum. Son zamanlarda severek paylaşımlarını takip ettiğim nadir insanlardan birisin. Kitabı merak ettim. Kitabevine gittiğimde inceleyeceğim. Malick candır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa utandırdın, senden duymak çok güzel, çok teşekkürler :). Kitap yani eh işte, kötü de diyemiyorum güzel de nedense ama yine de sonunda didaktik de olsa güzel bir mesaj var.
      Malick'in yeni filmini merak ediyorum şimdi de. Nasıl bir şeyler yaptı bakalım :).

      Sil
  3. Johnny'nin bir anda Tommy olması komikmiş aslında :) Sondaki öneriyi attım cebe en en kısa zamanda izleyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kafa karışıyor bir an ama sonra komik tabi 😄 İzle izle çok iyi film 😄

      Sil
  4. Keşke yayınevleri çevirilerde daha dikkatli olsalar :/ Kitabın kapağı ilginç ama sever miyim bilemedim.. Filmlere de göz atacağım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben okudum hala karar veremiyorum sevdim mi sevmedim mi 😄 Sondaki filmi öneririm, çok iyi 😄

      Sil
  5. İkinci filme bakmam lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen izle izle çok güzel bir film, çarpıcı 😄

      Sil
  6. tree of life ı ben sevememiştim bilmiyorum bir şeyler eksik gibiydi ya da beklentim yüksekti
    Bir dee banner daki yazı bilerek mi sağa doğru yaslı tam ortada değil sanki :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa, ben çok sevdim ya, baya etkiledi beni.

      O kasıtlı öyle evet :). Biraz simetri takıntın var herhalde :). Bende de var da bu sağ düzeni hoşuma gitti :).

      Sil
  7. tree ağır gelmişti bana. 2001 sefiyom ama :)

    YanıtlaSil
  8. Tree Of Life'ı ben de izleyeceğim. Oyuncu kadrosu çok iyi. Eğer film hoşuma giderse arkasından yönetmenin Song To Song filmini de izlerim çünkü onun kadrosu da çok iyi. Adam oyuncu seçmeyi biliyor :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok sevdim o filmi ya, çok güzeldi bence. O filmi merak ediyorum ama bakalım nasıl olacak :).

      Sil