24 Aralık 2018 Pazartesi

Atıştırmalık #45 (Uzak Doğu Edebiyatı)

Merhabalar :). Uzun zamandır kitap okuyamıyorum ve şu anda da pek okuduğum söylenemez. En son Uzak Doğu filmleri izlerken elimde kitapları da olunca hevesim arttı ve başladım okumaya. İlgim merakım daha da arttı zaten önceden beri merak ettiğim bir kültür; film ve kitaplarla destekleyip bir de içinde mutfak geçince eve soya sosu ve noodle alıp birkaç tarif denememek için kendimi zor tutuyorum :). Tabi son yıllarda çevrilen kitaplar sayesinde seçeneklerimiz de artıyor ne güzel ki. Sizin de önermek istediğiniz filmler ve kitaplar hatta tarifler varsa yorumlarda paylaşırsanız çok sevinirim :).

Vejetaryen - Han Kang 



Bir kadını ve etkilediği hayatları üç faklı gözden dinlediğimiz üç farklı öykü. Sıradan bir kadının sıradan hayatında gördüğü bir rüyadan etkilenerek vejetaryen olmasıyla değişen ve değiştirdiği hayatları okumak güzel bir deneyimdi. Beni etkiledi. Hayatındaki hiçbir erkeğin sözünden çıkmamış hayattan bir beklentisi olup olmadığı bilmediğimiz bir kadının, belki de ilk kez isteği ve kendine ait verdiği tek karar vejetaryen olmasıyla yaşadığı değişimi kocası, eniştesi ve ablasının bakış açılarıyla dinliyoruz. Ailesi sayesinde geçmişi ve şimdiki hayatı hakkında verilen ufak detaylarla fikir sahibi olduğumuz Yonğhe'nin içinde kopan fırtınaları arada okusak da daha fazlası için büyük bir merak duydum ama üzüldüm de. Birçok açıdan incelenebilecek bir kitap, nasıl yorumlamak nereden bakmak isterseniz. Güzel bir kitaptı, Kore edebiyatından daha önce bir okuma yaptım mı bilmiyorum ama son olmaz herhalde.

Mutfak - Banana Yoshimoto 



İki kısa öykü. İlki özellikle benim gibi mutfak aşığı yemek için yaşayan insanlar için daha da cazibeli bir öykü. İki öyküde de ölüm teması ciddi bir biçimde işlenmiş ve yansımaları olabilecek en naif biçimde anlatılmış. Birinci ağızdan dinlediğimiz bu öyküler samimi ve sıcak. Özellikle ilk öykü o kadar tatlı ki bir şans vermenizi tavsiye ederim.

17 yorum:

  1. İlk kitap benim de listemde duruyor. Birkaç tane daha yazar var okumak istediğim. Zaten Uzak Doğu'ya her yönden bayılıyorum. Edebiyat olarak da farklarını ortaya koyuyorlar bence. Kitapları ben de ikinci plana attım şu sıralar. Zaten son bir senedir sallantılı okuyorum hep. Ne diyeyim umarım hepimize okuma şevki gelir ve kitaplıktaki tüm kitapları yalar yutarız. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye böyle oluyor bilmiyorum :(, kitaplıkta çok var okunacak kitap ama her ne kadar başarısız olsam da, meydan okuma gibi listelerle atarız miskinliğimizi belki :).

      Sil
  2. Geçen hafta kitapçıda Vejetaryen kitabını inceledim. Hatta benim bunu okumam lazım bir vejetaryen olarak dedim ki senin yazın geldi :D

    2019'da okunacaklar listeme eklensin o zaman!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap güzeldi ya, beğenmeyenler de çok ama beni etkiledi özellikle son öykü. Senin yorumunu da merakla bekliyor olacağım :).

      Sil
  3. Vejetaryen bana zorlama gelmişti :/ Başlarını sevmiştim fakat ikinci yarısı ı ıh. Uzakdoğuda Mishima ve Oe tercihimdir. Murakami de bazen sevdirir bazen yoldurur :D

    Mutlu seneler Öneri Makinesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vejetaryen'de son bölümün beni özellikle etkilemesinin sebebi sadece ablası ile iletişim kurması ve bir şekilde yardım istemesi bunun yanında ablasının da ondan çok farklı olmamasıydı sanırım.
      Kitapta insanın hayvana, insanın insana, erkeğin hayvana ve erkeğin kadına şiddetini gösteren küçük notlar çarpıcıydı. Mesela köpek anısı dehşet verici ve birçok açıdan ipucu Yonğhe'nin son haline.
      Okuduktan sonra hala düşünüyorum mesela neden öyle dedi neden bu anıdan bahsetti diye, güzel bir kurgu olduğunu düşünüyorum. Kitap ilerledikçe Yonğhe hep değişti farklı bakmaya başladık en sonunda da onun hakkında bir fikir edindik ve kendimizce nedenler bulduk ya da bulamadık ama üzerine düşündük ki bu da bence etkileyici bir son :).

      Sil
    2. Mutlu seneler Zihin Bey <3.

      Bu arada Mishima'yı çok merak ediyorum, Oe'ye de bakayım önerin varsa da alırım tabi :).

      Sil
    3. Mishima devasa bir yazar, özellikle Denizi Kaybeden Denizci'siyle. Özel hayatında çok saçma icraatleri olması (Japonya'da arkadaşlarıyla beraber askeri bir üssü basıp orada intihar etmesi gibi) ayrı bir konu :D Oe'nin Delilikten Kurtar Bizi romanı itinayla önerilir efendim.

      Sil
  4. Aslında ben soya sosu- noodle ikilisinden gelecek tarifleri daha bir merak ettim :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehe, araştırmalarım sürüyor. Biraz daha fikir sahibi olayım daha fazlası da gelebilir :).

      Sil
  5. Listeme aldım canım. Daha önce duymamıştım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. Madem 2019 kitap listelerini oluşturuyoruz, bu önerileri almak güzel oldu. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek efenim, görevimiz :). Ben teşekkür ederim :).

      Sil
  7. Vejetaryen benim de merak ettiğim bir kitap. Sabit Fikir'in yılın kitapları listesine de girdi.

    Uzak Doğu edebiyatından fazla okumadım. Yaşamak var ama sen onu okumuşsun. Tavan Arasındaki Buda'yı tavsiye ederim. Japon bir yazarın. Değişik ve çok güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Yaşamak'ı da yeni okudum, o yazarın aynı yayınevinden çıkmış bir kitabı daha var ona da bakmak isterim.

      Hemen inceliyorum o kitabı :), teşekkürler Şulecim :).

      Sil