25 Şubat 2017 Cumartesi

Uyarlamaca #Mim

Sevgili Yorum Atölyesi yazarları Esma ve Sümeyye beni kendi hazırladıkları çok güzel bir mime davet etmişler. Onları severek takip ediyor, onları da bloglarını da çok seviyorum. Davete icabet etmek gerekir ben de bu güzel mimi yapacağım. Sümeyye'nin cevapları için tıktık. Mimin konusu başlıktan anlaşıldığı üzere uyarlamalar. Uyarlama dizi ve filmler hakkında sorular, ben zaten çok doluyum bu konuda özellikle bir seri hakkında.
Cevaplarımın bazıları kontrolden çıkabilir elimden geldiğince kısa tutacağım, tekli cevaplar vereceğim :).

Arka fonda da sevdiğim soundtracklerden bazılarını dinleyebilirsiniz :). Soundcloud hesabım için tıktık.





1. Uyarlama dizi/film seyretmeyi sever misiniz? Ne sıklıkta uyarlama dizi/film seyredersiniz?

Güzel olursa severim çok içselleştirdiğim bir kitap değilse çok uyarlama olmuş olmamış dikkat etmemeye çalışıyorum. Konu bütünlüğü olsun, fikri olsun, sadece ticaret için yapılmamış olsun severim. Filmi film olarak değerlendiriyorum genelde çok karşılaştırma yapılırsa sıkıntı. Sonuçta ikisi de farklı sanatlar, illaki bir değişim gerektirecek. Sıklığına gelirsek; kitabını okuduğum filmleri ne zaman çekerlerse :).

2. Şu zamana kadar en sevdiğiniz veya başarılı bulduğunuz uyarlama film hangisiydi? Cevabı neye göre verdiniz?

Eminim vardır baya ama ben bir tanesinden daha doğrusu seriden bahsedeyim. Harry Potter Azkaban Tutsağı, Felsefe Taşı ve Sırlar Odası, Ateş Kadehi de iyiydi ama Azkaban Tutsağı seri içinde bence en başarılı, en güzel uyarlamaydı. Kitapla birebir aynı olduğu için demiyorum çünkü değişiklikler var ama konu bütünlüğü, görselliği, hikayesiyle çok başarılı bir filmdi. Ben uyarlamalarda birebir aynısını beklemiyorum ikisi farklı sanatlar ama bu filmler film olarak ve uyarlama olarak başarılı bulduklarımdan bazıları.

3. Şu zamana kadar en sevmediğiniz veya başarısız bulduğunuz, uyarlamayı yapanlara "neden yaptınız bunu neden?" diye sorduracak uyarlama film hangisiydi? Neden?

Hahh, elit elit takılıyor olabilirdim bu soruya kadar ama biraz çirkefleşmenin zamanı geldi. Harry Potter'dan boşuna örnek vermedim, bu soru için yerini yaptım. Ya J.K.Rowling sen Rowling'sin bir kendine gel; Alfanso Cuaron gibi bir yönetmen harikalar yaratmış üçüncü filmle, dördüncüye kadar seri süper gitmiş sen olayların mühimmat kazandığı son üç kitabın uyarlamasını nasıl olur da o kamera tanımaz senaryo bilmez yönetmenlik yapamaz David Yates'in eline verir beşinci filmle ders almamış gibi diğer filmleri de katletmesine izin verirsin. Kitaplar harika seri de iyi gidiyor ben bunu nasıl bozarım içine ederim diye düşünüp düşünüp bu adamı koydun herhalde, başka açıklama bulamıyorum. Nasıl o koltuğa yönetmen diye oturtursun? Neden? Soruyorum sana. Neyse çok doluyum bu konuda sinirlerime hakim olamıyorum, Fantastik Canavarları da ona emanet etti ya, yaraya tuz basmak böyle olsa gerek. Yani gerçekten inanamıyorum buna. İşte David Yates adı batasıca, katletti güzelim seriyi, yine ben Harry Potter deyip bağrıma basıp izliyor, başımın üstünde taşıyorum ama... Aması var işte.

4. Şu zamana kadar en sevdiğiniz veya başarılı bulduğunuz dizi uyarlaması hangisiydi?

Hatırladığım kadarıyla dizi olarak bir tek Sherlock'u izledim ve okudum, o da günümüze uyarlanmış muhteşem ama muhteşem bir uyarlama dizi. Aklına gelenin eline sağlık. My Mad Fat Diary de çok başarılı bir dizi lakin kitabını okumadım. Başarılı sayabiliriz çünkü izledikten sonra kitabını da okumak istedim.

5. Şu zamana kadar en sevmediğiniz veya başarısız bulduğunuz uyarlama diziyi nedenleri ile birlikte söyler misiniz?

Pek fazla uyarlama dizi izlemedim, şu an da olumsuz bulduğum birini izleyip okusam bile hatırlamıyorum.

6. Diziye veya filme uyarlansaydı çok güzel olurdu, kesin izlerdim, uyarlamasını izlerdim dediğiniz bir kitap var mı?

Bazı kitapların görselliği çok güçlü, diyorum ki film senaryosu gibi. Gözümde canlandırabiliyorum. Yıllar önce Karışık Kaset kitabını okuduğumda filmi olsa çok güzel olur dedim ve aklımı okumuşlar gibi filmini yaptılar ama ben izlemedim :). Kitabı çok sevmeme rağmen bilmem neden hala izlemedim :). Bu arada biraz hava atmak istiyorum izninizle :), Sen Aydınlatırsın Geceyi'yi filminin galasında yönetmen Onur Ünlü'ye arkadaşlarından Alper Canıgüz (kendisini çok severim bknz.) ile ortak proje yapacaklar mı diye sordum ve evet dedi ama buradan tekrardan sesleniyorum öyle bir şey olmadı hala. Lütfen bekliyoruz Alper Kamu başta olmak üzere kitap uyarlamalarını :). Bu arada bir hikaye var onun kısa filmini çekmek istiyorum. Her şey kafamda, onu da ben çeksem eminim çok güzel olurdu :).

Ayy kimleri mimlesem acaba? Kim yapmak istiyor yazsın hemen ekleyeceğim adını :). Kendinize iyi davranın.

14 yorum:

  1. Benim çok zorlandığım bir mim olmuştu.Sen hakkını vermişsin :)Kalemine sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, dizi konusunda sınıfta kaldım biraz ama neyse :).

      Sil
  2. Öncelikle katıldığın için çok teşekkürler. ^-^
    Çok güzel yanıtlamışsın soruları. Ben çok az film-dizi izlediğim için sorulara cevap vermedim. :D Harry Potter bende film olarak da kitap serisi olarak da çok boşluklu, o yüzden bu yönetmen değişikliklerini hiç bilmiyordum.
    Alper Kamu'yu çok duyuyorum ya bir ara bakmam lazım, pek merak ediyorum kitapları. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevle yazdım, ne demek. Teşekkür ediyorum. Alper Canıgüz'ü okumanı tavsiye ederim zaten o kadar akıcı ki bir gün de bitirirsin ☺

      Sil
  3. Harry'nin ilk filmleri daha güzel kesinlikle katılıyorum. Biraz da ben bunu küçük hallerini daha çok sevmeme bağlıyorum :D My Mad Fat Diary'nin dizisini daha çok beğeniyorum ama kitabı da fena değildi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabını ben okumak çok istiyorum ama tükenmiş gözüküyor ve ikincisi de sanırım çevrilmedi :/

      Sil
  4. Ne güzel olurdu senin çektiğin bir filmi izlemek. Eğer bu hayalini gerçekleştirirsen mutlaka blogunda duyur biz de izleyelim.

    Kızlar güzel bir mim yapmış. Ben de yapacağım haftaya :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum :), mutlu oldum. Umarım çekebilirim ve burada da paylaşırım herhalde :).

      Senin yazını da merakla bekliyorum :).

      Sil
  5. Playlistini yerim senin ya be güzel şarkılar onlar öyle. :) bende ikinci soruya harry Potter demeyi çok düşünüp kararsız kaldım ama son anda fikrimi değiştirdim. Bence de başarıyla uyarlanmış nir seri idi. Ama dediğim gibi yönetmen değişikliği film serisini etkiledi bayağı. Bir önceki filmle sonraki arasındaki fark belli oluyordu. Keşke böyle olmasaydı. Yine de oyuncuların hatrına izlemeden edemedim. Sherlock'un dizisini sen ve birçok kişi gibi bende kitabından daha çok seviyorum. Kitapta yek tek anlatılan olaylar dizide düzenli şekilde harmanlanıp bir bütün olarak izleyiciye sunuluyor. Bence harika. Üstelik Benedict de öyle. Bence sen hayalindeki uyarlamayı çekebilsen ortaya öok güzel bir şey çıkardı. Ama işi bilene vermiyorlar ki ortada yönetmen özentileri çıkmaya başladı. Mimin süper olmuş. Eğlenerek severek okudum. Zaten blogunu, yazılarını, seni ve enerjini çok seviyorum. Katıldığın için sonsuz teşekkürleeeeer... :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler eksiği çok, yazıda uzun olunca paylaşayım dedim :). Yönetmen değişmezliği bence sıkıntı oldu ne zaman David Yates geldi gitmedi o zaman işler kötüye gitti.

      Ne güzel ya çeksem çok kötü de olsa az da olsa izleyicim olacak sağ olun. Daha bir şevklendim iyi ki bahsetmişim :). Moral oldu. Beni mimlediğiniz için asıl ben çok teşekkür ederim ikinize de :).

      Sil
    2. Başkalarını Bilmem de ben izlerdim kesiiiin :) sende de o potansiyeli görüyorum açıkçası. Seni mimleriz çünkü sevdiğimiz nir bloggersın ve sıkı bir takipçimizsin :)

      Sil
    3. Tamam izleyicilerimden biri hazır, teşekkür ederim :).

      Sil
  6. Mimi yapmak başta zor geldi ama başına oturunca aklıma ne gelirse yazmaya başlamıştım :D Kalemine sağlık, inşallah hayalin gerçek olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, umarım hepimizinki gerçek olur :).

      Sil