16 Mayıs 2019 Perşembe

Damızlık Kızın Öyküsü - Margeret Atwood

Öneri Makinesi

Merhabalar, 2019 Kitaplık Kedisi Reading Challenge kapsamında kadın yazarların kitaplarını okuyoruz. Ummadığım anda karşıma çıkan yıllardır okumak istediğim bu kitap benim uzun zamandır okuyamama durumumu kırdı ve meydan okumada bir maddeyi de silmiş oldum.

Bu gereksiz kişisel bilgiyi verdikten sonra sizlere bu herkesin beğendiği dizisinin çekildiği distopya türündeki bu kitaptan bahsetmek istiyorum. Bir not daha; yazar ikinci kitabın geleceğini açıklamış.

Kendisinden dinlediğimiz bir damızlık kızın hikayesi bu. Amerika'da işler yolunda gitmezken bir anda kadınların maddi manevi tüm hakları alınır ve en sonunda keskin hatlarla sınıflandırılan bir insan topluluğu çıkar ortaya. Yaşına, doğurganlığı veya makamına göre kategorilere ayrılan bu ayrımı da renklerle belirleyen bir sistem oluşturulur. Bu sistemde herkesin görevi farklıdır. Bizim hayatına odaklandığımız karakter ise önceki "özgür" hayatında çocuğu olan ve doğum yapabilme kapasitesi yüksek olan Fredinki. Şöyle ki; damızlık kızların önceki hayatlarında kullandıkları adları kullanmaları hatta söylemeleri bile yasak ve yeni adları "atandıkları" komutana ait olduklarını belirten bu isimler. Şimdiden tüyleriniz diken diken oldu biliyorum lakin kitap daha fazlasını vaat ediyor emin olun.

Geçmiş ve şimdi arasında gidip gelen ne kadar unutmaya çalışsa da unutamadığı ailesi ve sisteme ayak uydursa da içten içe onu kırmak için hissettiği küçük oyunlarla karakteri iyice tanıyoruz. Geçmişe gitmesi bugünün dünyası ile aradaki farkı iyice görmemizi sağlıyor. Karakterle beraber umutsuzluğa düşüyor ve yoruma açık sonuyla da distopyamızı sonlandırıyoruz.

Ben kitabı sevdim yalnız diliyle alakalı çözemediğim beni rahatsız eden bir durum oldu. Onun dışında rahatsız ama akıcı bir okuma oldu. Türü severlere hatta sevmeyenlere bile öneririm ki böyle bir dünyaya bir gün uyanmamak için elimizden geleni yapalım. Sevgiyle kalın!

17 yorum:

  1. Yazdıklarınızı okurken nutkum tutuldu. Kim bilir duymadığımız kasabalarda bunlar gerçekleşiyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umuyorum ki gerçekleşmiyordur hiçbir yerde ve zamanda :(.

      Sil
  2. Sistem eleştirisinin yanında toplumsal duyarsızlıkta vurgulanıyor ve bireysel isyanda tek çözüm intihar çıkmazı gibi sunuluyor. Ve bu içinden çıkılmaz durum her an kapımızı çalabilir gerçekliğiyle anlatılıyor. Bence bu nedenle okurunu derinden etkileyip ürpertiyor.

    Her okurun okuma listesinde olmalı bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek yorumda bu kadar güzel özetlenebilirdi, teşekkürler güzel yorumun için.

      Ben de katılıyorum sana, herkes okumalı.

      Sil
  3. bu kitabın konusunu okudukça ürperiyorum. Bir türlü okuyamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tüyler ürpertici ama bence herkes okumalı. Okumalı ki bir gün böyle bir dünyaya uyanmayalım.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Benim listemde ve çok merak ediyorum canım. İnşallah bu sene okuyacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım, ben de baya beklettim ama sonra akıp gitti :).

      Sil
  5. Bu kitabı çok görüp duydum ama konusunu ilk defa okudum ve çok merak ettim. En kısa zamanda okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okumanı öneririm, pişman olmazsın.

      Sil
  6. Çok teşekkür ederim öncelikle :). Daha yeni duyurmuş geleceğini, sonu yoruma açık bitince dizi de tutunca acaba mı dedirtiyor ama şu anki halimizin de pek farklı olmaması bir kitap daha yazdırabilir.

    YanıtlaSil
  7. henüz okumadım ama konusu ilgimi çekmişti gördüğümde, benzer bir seri de okumuştum önceden Eşleşme diye onun sonunu beğenmemiştim ama :D teşekkürler yazı için! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o kitaba bakayım o zaman, merak ettim :). Teşekkürler öneri için :).

      Sil
  8. ben bu kitabı İngilizce olarak okudum. Dizisini izlemeye üşenmiştim ilk çıktığı zaman ama konudan geri de kalmak istemiyordum :D çok akıcıydı oldukça beğenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orijinal dilinde daha güzel demek, dizisini de bir ara izlerim artık :).

      Sil
  9. Okumak istediğim kitaplardan biri. Kitap klasik olunca ben çok eskiden yazıldığını düşünmüştüm. Yazarının hala hayatta olduğunu duyunca şaşırdım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkcası ben de öyle sanıyordum da okumadan önce bir yerde denk gelince öğrendim :).

      Sil