19 Şubat 2017 Pazar

İsminde kış mevsimini çağrıştıran bir kelime geçen veya olayların kışın geçtiği 6 kitap (Pazar 6'lısı)


Temasına bayıldım ama kitap bulmakta zorlandığım bu pazar altılısı yazısıyla şubatın ilk altılısını yapıyorum. İlk iki temada ilki çevrilmesini istediğim kitap olmamasından; zorlasam bir iki tane çıkar ve romantik türde kitap okumadığımdan; yine aynı şekilde uğraşsam bir iki tane çıkar) bu ay çok istememe rağmen iki hafta yazamadım ama bu hafta zorlanmama rağmen online kütüphanemi tekrardan gözden geçirip gözüme ilk çarpan bu altı kitabı seçtim. Belki sonradan daha farklı kitaplaraklıma gelir ama ilk izlenimler bunlar olduğu için pişman olacağımı sanmıyorum.
Aklıma gelselerdi yani benim suçum ne şimdi, mevsim olarak kalmamışlar aklımda bunları da bakarak buldum zaten, bir tanesi de aa bu kışla alakalı deyip de gelmedi yani :). Neyse işte tema yoruma açık ben de kendimce yaptım bir şeyler :). Ben kışı çok severim, yazı da severim, baharları da her mevsimi severim yani ama Ankara kışını  g.tüm donmasına rağmen severim. Karını, ayaz havasını, o kışa özgü kokusunu çok severim o yüzden kış denilince aklıma Ankara gelir (fahri Ankaralı olduğumu söylemiş miydim :)). Çok çok soğukları sevmeme rağmen Ankara başkadır işte. Gri şehir sonuçta kışta en çok ona yakışır :). Kış olduğunu hissettirir. Karlar yağar. Kar da kış demek ama Ankara karı adından söz ettirir hani. Onun dışında kış deyince aklıma sıcak kahveler, çaylar, şaraplar da gelir. Sıcak her türlü içecek güzel gider. Yanında da akla kitap gelir. Kitapsız olmaz :). Sahaflar, kitapçılar ve fuarlar. Saatlerce raflarında gezindiğin tütün kokulu tozlu raflar, yeni kitapların olduğu temiz raflar. Hangisi fark etmez, kitapların evi olduğu bir yer olsun yeter :). İşte kitap keşfettiğin yerler gelir aklıma, okunacak yeni öyküler. Öykü gelir aklıma ilk sonra roman arada şiir ama en çok öykü. Bir de kafeler. Tatlı, minnoş, orijinal, hoş sohbet sahibe ve sahipleriyle onlar gelir. Çok üşürsün de şuraya geçeyim de içim ısınsın dersin, senden önce için ısınır ya o mekana öyle kafeler işte. Çeşit çeşit içecek ve tatlıların olduğu, etrafa bakmaktan karşındakine bakamadığın tatlı kafeler. İlk aklıma bunlar geldi işte ama bunlarla sınırlı değil tabi ki daha neler neler ama ilk izlenim dedim boşuna değil sonradan illaki gelir aklıma bir şeyler ah vah etmem ama yine de ilk izlenim dedim onlar etsin benim aklıma gelmedikleri için :). Öyle işte lafı fazla uzattım biraz da kitapların altında konuşayım :).




1. Kış Günlüğü - Paul Auster


Listedeki okumadığım tek kitap. Bu kitap abartmıyorum yıllardır elimde ama bir türlü okuyamadım. Kitabı aldıktan sonra başka Auster kitabı alıp okudum buna sıra gelmedi, Otobiyografik olmasından ötürü herhalde akıp gitmez diye bir türlü elime alamadım. Adına yakışır olsun diye koydum listeye, belki okurum artık.

2. Kapan - Vüs'at O. Bener


Kış deyince aklıma Ankara, Ankara deyince de aklıma Ankaralı öykücüler gelir :).  Öyküler kışın mı geçiyor emin değilim ama ben kitabı kışın okudum ve bende öyle kalmış. Bir de şöyle bir durum var eğer okuduğum mevsimle kitabı özdeşleştirmişsem kitabın hangi mevsim geçtiği önemli değil o yüzden kış deyince aklıma o kitap gelir. Her kitabı da hatırlamam hangi mevsim geçtiği yada hangi mevsim okuduğumu ama bazılarını da mevsimle alakası olsun olmasın ilişkilendiriyorum, bu da öyle bir kitap. Çok iyi hatırlıyorum arkadaşımı sınavda beklediğim için, elimde bu kitap, yanımda sıcak çay, başucumda kedi beklediği için :).

3. Hoşgeldin Ölüm - Tutkulu Perçem - Sevgi Soysal


İşte bir diğer Ankaralı öykücü :), Ankara'da keşfettim onu, sahaflardan alıp okudum. Ölüm adı da yine kışı anımsattı bana ölümü kış ile her zaman ilişkilendirmesem bile.


4. Herkes Herkesle Doştmuş Gibi - Barış Bıçakçı


Bence o da fahri Ankaralı :). Adana'da doğmuş ama Ankara'da yaşıyor, öykülerinde Ankara var. Bu öyküsünde de Ankara'nın o sokağından bu sokağına geçerken benim aklıma kış geliyor. Barış Bıçakçı ismi deyince de zaten aklıma Ankara geliyor ve Ankara'da kış. Kış da öyküyü getirince öneri makinesi durur mu koydu :). Belki de kışın geçiyordur kitap :).


5. Vahşetin Çağrısı - Jack London


Kitap Alaska'da geçiyor kışı anımsatmaması imkansız :). Bu arada çok güzel bir kitaptır. Edebiyatçılar kesin okusun.

6. Sesler - Arnaldur Indridason


Öncelikle bu kitabın bembeyaz kapağı bana kışı daha sonra Noel'den önce gerçekleşen bir cinayeti anlattığı için de kışın geçtiğini düşünüyorum. Son olarak da bu listede yerini alıyor. 

Haftaya olan konu çok güzel, görüşmek üzere. Edebiyatla kalın :).

13 yorum:

  1. Vallahi süper yakıştırmışsın,süper toparlamışsın.
    Vahşetin Çağrısı pek çok çağrıştırma ile unutulmayanlar arasında her zaman.
    Biyografi okuyabileceğimi sanmıyorum, o yüzden de sana otomatik hak verdim Kış Günlüğü konusunda :-P

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim aama gerçekten kolay olmadı :).Vahşetin Çağrısı güzel kitaptır :). Ben otobiyografi sevmeye başladım gibi de Mina Urgan sayesinde ama bu kitap nedense bir kaldı.
      Sevgiler, saygılar, kalpler :).

      Sil
  2. Bende bir kaç haftadır katılamıyorum ya, bu hafta katılsam dedim temaya kitap bulamıyorum. :D Sen çok iyi bulmuşsun. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, zorlandım ama başardım :):). Sağ olun var olun :). Haftaya olan konu çok güzel ona da altı tane yetmeyecek sanırım :).

      Sil
  3. Çok güzel kitaplar. Özellikle laikler vahşetin çağrısı ve kış günlüğü benimde listemde olup bir türlü okuyamadığım kitaplar. Paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de teşekkür ederim yorumun için :). Umarım yakın zamanda okuruz :).

      Sil
  4. Birkaç haftadır pazar 6'lısı yazamıyorum. bu hafta içi hazırlayacağım ki hafta sonuna hazır olsun yoksa o gün geldiğinde vakit bulamıyorum.

    listendeki kitapların hiçbirini okumamışım :-( Ama Vahşetin Çağrısı okunacaklar listemde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle yapıyorum çünkü seçme işlemi kolay olmuyor :). Vahşetin Çağrısı'nı eminim ki seveceksin :).

      Sil
  5. Şahane bir derleme olmuş ♥
    Herkes herkesle dostmuş gibi kitabını okuyasım geldi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım benim :). Oku oku yorumunu da yaz :).

      Sil
  6. Bana hep kışın kitap okumak daha güzelmiş gibi geliyor, yazı sevmediğim için de olabilir. Çok güzel bir derleme, Barış Bıçakçı'yı hemen okuyasım geldi. Kitaplarını merak ediyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışın kitap bir başka güzel gerçekten ama yazın da hakkını yemeyeyim :). Teşekkür ederim, Bıçakçı'yı oku hatta bence herkes okusun :).

      Sil