4 Temmuz 2017 Salı

Okja - Joon-Ho Bong (2017)



Yeni dünyada ekolojik, doğal, sağlıklı, çevre dostu doğaya verdiğimiz zararı kapatacak yeryüzündeki ayak izimizi azaltacağı reklamlarıyla daha çok zarar veren açlık gibi insanlığın şu an ki temel problemlerinden birini yok edeceğini önerdiği çözümlerle şimdiki verdiğimiz zararın katı katınca fazlasını verdiğini gösteren "Okja" filmi, Petrol Değil Toprak kitabını bana izledikçe anımsattı.

Teknoloji ürünü laboratuvar domuzları farklı çiftliklerde yetiştirip dünyadaki açlığı bu şekilde bitireceğinin reklamını yapan Mirando şirketinin ürettiği ve küçük bir kızın (Mija) bu domuzlardan biriyle (Okja) kurduğu bağla bize; açlığı, su sıkıntısını, hava kirliliğine çözüm getireceğini söyleyip daha çok para kazanmak için filmde de bahsedildiği gibi "beyaz yalanlarla" yeryüzündeki ayak izimizi büyütüp sadece zenginin daha zengin olduğu geri dönülemez yollara gitmemize yol açmaya sebep olan şirketlerin bir yüzünü gösteriyor. Bunu yaparken de eziyet edilerek etinden yararlanılan hayvanlar ve şirketlerin bunu bize mutlu reklamlarla nasıl pazarladığını da gösteriyor. Tabi her ne kadar filmde laboratuvarda üretilen bu hayvanlar şu an için gerçek üstü olsa da (ki yakında olmayacağı ne malum), gerçekte de oynanmış yemler ile doğal olmayan yöntemlerle yetiştirilen endüstriyel üretime ve hayvancılığa da sözünü sakınmıyor.

Filmde Animal Liberation Front olarak geçen Paul Dano'nun oynadığı Jay karakterinin başı çektiği eziyet gören canlılara karşı tepkisini en naif yollarla gösteren bu oluşumdan ve gördükleri baskı ve şiddetten bahsetmesek olmaz. Zira filmin en başarılı oyununun Dano tarafından oynandığı da bir gerçek.

Ben farklı mıyım değilim. Ben de bu bahsettiğim tüketici grubun içindeyim maalesef. Kendime göre dikkat ettiğim öğrendikçe hayatıma uygulamaya çalıştıklarım var ama ekoköyler inşa edip orada yaşayan yediğine içtiğine dikkat eden bu uğurda her türlü savaş verip hayatını doğaya karşı değil doğa yeryüzü ile beraber yaşayan insanların yanında benimki devede kulak bile değil. O yüzden "Okja" belki de bir çocuğun gözüyle en basit şekilde bilindik bir anlatıya sahip olsa da bu düzene sisteme en azından bir bakış atmamızı sağlıyor.



Film rüya kadrosuyla; Tilda Swinton, Paul Dano, Jake Gyllnhaal, Giancarlo Esposito da güzel bir seyirlik sunuyor bizlere. Daha iyi olabilir miydi evet ama yine de ortalamanın üstünde güzel bir film olduğunu söyleyebilirim :). Cannes listesinde merak ettiklerimden biriydi, o liste için tıktık. Netflix yapımı olduğunu da not düşeyim :).

14 yorum:

  1. Çok güzel bir konu ve oyuncu kadrosu. Kesinlikle izlenir :)

    YanıtlaSil
  2. Artık nihayet yapımcılar ellerini taşın altına koyuyor. Bu dünyada olanların farkına vardırmak için sinema iyi bir mecra! Benim yayınımdaki filmde de gıda sektörü işleniyordu. Farkındayım kötü şeylerle beslendiğimizin, bir kaç şeyden kaçıp bu sefer ilaçta yakalanıyorum onlara. İnsanları öldürmek için bir çok şeyin üretildiğini karamsar bir şekilde düşünmeye başladım. Bilgilendikçe... bilgilendikçe...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gıda ciddi bir problem ve bu gidişle daha da büyüyecek bir sorun gibi görünüyor :(.

      Sil
  3. Mutlaka izlemeliyim, harika bir konu, paylaştığın için çok teşekkürler, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu güzel ama filmi yetersiz bulan da çok :). Bakalım sen ne düşüneceksin :).

      Sil
  4. Fragmanını izleyip, yorumunu okuyunca kesin izlemeliyim dedim. :))

    YanıtlaSil
  5. Kadro muhteşem konu da çok ilgimi çeken cinsten.Daha önce duymamistim ama hemen izlenecekler listeme bekliyorum.
    Teşekkürler onerin icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Netflix'in sinema dünyasında ben de varım dediği bir film. Seveni de çok sevmeyeni de. İzledikten sonra senin yorumlarını da merakla bekliyorum :).

      Sil
  6. ben izlemeyeceğim galiba bunu bana çok sıkıcı göründü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıcı bir film değil daha iyi olabilirdi ama kendini izlettiriyor. O kadar çok konuşuluyor ki hakkında o yorumlara yabancı kalmamak için bile izlenilebilir :). Bence bir şans ver hatta yaz merak ediyorum yorumlarını, bakalım sen nasıl bulacaksın :).

      Sil
  7. Avcı toplayıcı olarak kalmalıydık,tarım devrine geçerek insanoğlunun ve gezegenin sonunu başlattık.

    YanıtlaSil