5 Mayıs 2019 Pazar

Yönetmen Sineması - Meydan Okuma

Öneri Makinesi Challenge

Merhabalar, uzun zaman oldu bir meydan okuma hazırlamayalı. Bu yılın kendim hazırladığım ilk meydan okumayı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım. Bugün sinema severleri memnun edecek bir meydan okuma ile karşınızdayım. Sibel İnceler blogunun sahibesi Sibel'in şu yazımdaki yorumu ben de ışıkları yaktı ve neden olmasın diyerek bir aylık bir meydan okuma hazırladım. Hepimizin izlemek istediği yönetmenler ve filmler var ama bir türlü vakit bulamıyoruz ya da önceliğimiz farklı filmler oluyor. Neden bir meydan okuma vasıtasıyla hem yeni yönetmenler keşfedip hem de birbirimize yeni keşif imkanları sunmayalım ki?  Elimden geldiğince basit tutmaya da çalıştım ki isteyen herkes zorlanmadan katılabilsin. Malum herkesin okulu, işi gücü var; zaman bulmakta zorlanabiliriz. İşte meydan okuma kuralı;

Her hafta seçtiğimiz bir yönetmenin en az 2 filmini izliyoruz ve o haftayı o yönetmene ayırıyoruz. 


İşte meydan okuma bu kadar basit. Bir ay boyunca 4 farklı yönetmenin dünyasını keşfetmiş olacağız ve sonunda da hep izlemek istediğimiz yönetmenlerin en az 2 filmiyle meydan okumamızı bitireceğiz. Bir de şöyle bir güzellik yapalım; ay sonunda sonuç yazılarında toplamda en çok film izleyen arkadaşımıza ben bir tebrik kartı atayım, sinema sevgisinden ötürü :). Katılan arkadaşlar yukarıdaki fotoğrafla bir yazı paylaşıp aşağıda yorum bırakırlarsa çok sevinirim. Ee kimler benimle?

Benim seçtiğim yönetmenler: 

6 - 12 Mayıs : Federico Fellini


Sinemanın unutulmaz yönetmeni Fellini'yi izlememeyi ayıp bellediğimden ilk hafta onun filmlerine odaklanmayı seçtim. La Dolce Vita, La Strada, 8 1/2 gibi filmleri ile sinema tarihinde önemli bir yere sahip yönetmenin izleyebildiğim kadar filmini izleyeceğim. Önce izlememi izlediğiniz filmi varsa her zaman önerebilirsiniz :). 

13 - 19 Mayıs: Claire Denis


En son High Life filmiyle vizyonda gördüğümüz yönetmenin filmografisi oldukça geniş. White Material, 24 Rhums, Trouble Every Day gibi birçok ses getiren filme imza atan yönetmenin filmlerini ise ikinci hafta izleyeceğim.

20 - 26 Mayıs: Sang Soo Hong/Asghar Farhadi/Niceleri


Daha karar veremedim,, seçenekler çok :). O haftaki moduma göre bir yönetmen seçip izleyeceğim :).

27 Mayıs - 2 Haziran: Susanne Bier 


Deeptone'un bana sürekli izle dediği ama benim bir türlü izleyemediğim yönetmen Susanne Bier ile de kapanışı yapayım diyorum. En son Bird Box filmiyle her youtube videosunda fragmanını görüp ezberlediğimiz yönetmenin ilk işleri önceliğim olacak :).

27 yorum:

  1. İşte budur!! 👏👏Mutlulukla katılırım tabii. Böyle bir etkinlik hazırladığın için de kendi adıma teşekkürlerimi sunarım. Salı günü listemi hazırlayıp, etkinlik bilgisi paylaşıyorum.

    Biraz yoğunluğum var ama ne yapıp edip izleyeceğim mutlaka!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa ne tatlısın bayılıyorum bu özelliğine, yalnız bırakmıyorsun <3. Çok mutlu oldum katılmana ve sabırsızlıkla bekliyorum yazını :).

      Sil
  2. Super bir fikir. Biriken filmleri eritmek icin de iyi bir firsat. Once bir dusuneyim kimleri yazabilirim. Eger guzel bir liste hazirlayabilirsem katilmak isterim ben de. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, çok sevinirim katılırsan. Senin seçtiğin filmleri ve yönetmenleri görmek için sabırsızlanıyorum :).

      Sil
  3. Tam senlik bir meydan okuma, çok güzel olmuş😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Zeynepcim, gerçekten tam benlik :). Kendime göre yapmışım bu meydan okumayı galiba :).

      Sil
  4. Çok güzel bir meydan okuma. Maalesef ki benim vaktim olmadığından katılamıyorum. Katılacak arkadaşlara keyifli seyirler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, size de keyifli okumalar o zaman :).

      Sil
  5. heeey felliniiii italyanın en iyisiii izledim ya bi dolusunu. senin yazdıkların zaten en bilinenlerinden hepsi de iyi. roma açık şehir deee :) ama baaak, kalpazanlar çetesi ni izleeee yaaaa, çok eğlenceli bak o komik :) amarcord da öyle bi de ginger and fred yanii :) diğerleri zaten çok biliniyooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komik filmi olduğunu öğrenmek iyi oldu :). Ben hep dram devam ederiz diye düşünüyordum :).

      Kiorastami ve Zhang Yimou izledim ve ikisini de çok sevdim :).

      Sil
  6. claire danes hepsi olabileer yaaaa e tabii gözdelerimdeeen :) fargadi süfeer yaa iran sineması yaa en özel ülke sineması onun bütün filmleri iyiii bi ilk filmini izlemedim :)

    YanıtlaSil
  7. sans so hong şu anda hatırlamadım tanıyom mu :) not aldım izlerim tabisideee :) iran sinemasında bi dolu iyi var bak en tanınmışı zaten kiorastami :) (hanekenin ustası kiorastami :)

    YanıtlaSil
  8. bier ivit tabisideee :) bird box boşver tabii :) ay izlemediysen diane kurys, dorris dorrie de iyiler :) yaşasın avrupa sineması iran sineması uzakdoğu sinemasıı güney amerika sinemasıı rus sinemasııı hihihi :) zhang yimou da unutmaa hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasın dünya sineması, yaşasın sanat o zaman :).

      Sil
  9. Süper! 🤩🤩 Ben de katılacağım. Yarın yazımı yazarım. Bu arada 3. Hafta için Koreli yönetmeni seçelim ki Kore filmi de izleyelim. 😋 Ay heyecanlandım hep kitap meydan okumalarına katılıyordum. Hoş bir değişiklik olacak. 😁😁💙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim katılmana <3<3. Senin seçeceğin yönetmenleri ve filmleri de çok merak ediyorum. Bakalım neler keşfedeceğiz :). Hoşgeldin :).

      Sil
  10. Wooow muhteşem bir meydan okuma olmuş bu, tam senlik !!! Bilmediğim bir bir sürü yönetmen. katılanlar kim bilir kimleri seçecek?:)

    Sanırım ben de katılmak istiyorum biraz geç kalmışım ama söz de veremiyorum, dur bakalım kafada netleşsin haber ederim sana <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dayanamadım listeyi hazırladım bile :)

      Sil
    2. O kadar sevindim ki, çok teşekkürler :)<3.

      Sil
  11. Ezgi'den gördüm ve geldim. Açıkçası emin olamadım, geç mi kaldım? Katılma şansım var mı? Bende çok isterim katılmak... zevkle de yazarım.

    YanıtlaSil
  12. evet yine çok güzel bir tam Öneri Makinesine göre bir meydan okuma 😊🌸senin bu güzel meydan okumalarını çok seviyorum gerçekten çok keyifli oluyor 😊🌸bu sayede çok güzel şeyler çıkacak ortaya 😊🌸 şimdiden emeğine sağlık canım benim sevgiler 😊🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de senin tam destek yorumlarına bayılıyorum canım benim, benden de bolca sevgiler <3.

      Sil
  13. Hımm, katılmak için çok geç kalmamışımdır umarım, bu hafta izlediğim filmlerin içinden birisini bu haftanın yönetmenine saysam yetiştirebilirim sanırım, dur bi bakiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu meydan okumada geç kalma diye bir şey yok, herkes istediği zaman katılsın istediği film ve yönetmenlerle <3. Senin listeni de merakla bekliyoruz.
      Teşekkürler takip için, ben de ettim :).

      Sil
  14. Çok güzel bir meydan okuma bu. Ben eski ben olsaydım kaçırmazdım ama bu aralar film izlemeye vakit ayırabileceğimi sanmıyorum. Belki sen bu güzel etkinliği sürekli hale getirirsin. O zaman mutlaka bir ayda yakalarım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ben sen kesin katılırsın diye düşünüyordum ama sonra aklıma bebiş geldi :). Yeni güzel bir etkinlik düşünüyorum, yetiştirebilirsem bu ay yayınlayacağım :).

      Sil