27 Ocak 2018 Cumartesi

Bu Soğuk Kış Günlerinde İçinizi Daha Da Üşütecek Film Listesi

Malum havalar soğudu. Battaniye, terlik ve pijama üçlüsüne ek çeşit çeşit kahve ve çaylarımız eşlik ederken sizin içinizi ısıtacak filmler tabi ki önermeyeceğim. Ben sizi ruh emiciler çarpmış gibi içinizin soğumasını ve sonunda sizden kutuda bile son kalan umudunuzu sizden esirgeyecek filmlerle buradayım. Keyifli pardon huzursuz seyirler dilerim :).

1. 1984 - Michael Radford (1984)




Gelecekte geçen bir distopya. Artık ne kadarı distopik ne kadarı gerçek tartışılır. Kurulmuş robot gibi sorgulamadan her şeyi uygulayan ve ne denirse itiraz etmeden gerçekleştiren bir toplum ve bu dünyada yalnız olduğunu düşünme lüksüne sahip bir adam. Herkes okumalı izlemeli, yalnız unutmayın big brother is watching you (Büyük birader sizi izliyor).

2. Tarafsız Bölge - Danis Tanovic (2001)




Konusuyla ve konuyu işleyişiyle harika bir savaş karşıtı film. O kadar etkileyici bir film ki tek söyleyebileceğim izleyin. Sonunda ise içinize bir şeyler oturacak ve etkisinden kolayca çıkamayacaksınız.

3. Beni Asla Bırakma -  Mark Romanek (2010)




Yine bir distopya ve yine bir bilim kurgu. Ya bencil amaçlarla ürettiğin insanların duyguları olursa? Canı acır, aşık olursa? Kazuo Ishiguro'nun harika kitabından uyarlama güzel bir distopya. Kaçınılmaz son değişmese de o zamana kadar sahip olduğumuz zamanı en iyi şekilde değerlendirmek elimizde. Biraz umut verir gibi oldum o yüzden diğer filme geçiyorum :).

4. Çoğunluk - Seren Yüce (2010)




Bireyin değil çoğunluğun düşünüp uyguladığı hayatlar ve bu düzene karşı koyamayan bir genç. Babasının gölgesinde yaşayamayan ama o gölgeden de çıkamayan Mertkan sonunda kendi kararlarını alıp birey olmayı mı seçecek yoksa çoğunluğun yanında güvenli bölgesinde mi kalacak?

5. Nightcrawler - Dan Gilroy (2014)




Jake Gyllenhaal sizi oldukça rahatsız eden bir rol ile arzı endam ederken bir adamın hırsını ve bu hırs için neler yapabileceğini ağzımız açık izleyeceğiz.

6. Aç Gözünü - Alejandro Amenabar (1997)




Rüyalarda buluşuruz diyen film. Orijinali ve tomcruzlu versiyonu olmak üzere iki versiyonu olan bu filmde tam hayatının aşkını bulmuşken kötü bir kaza sonucu yakışıklılığını eski sevgilisi yüzünden kaybeden bir adamın dramı ama nasıl dram. Penolope Cruz iki versiyonunda aynı rolü oynarken sıkılmadı mı acaba diye düşünürken iki filmi de sıkılmadan izleyebilirsiniz :).

7. Sarı Sıcak - Fikret Reyhan (2017)


Sarı Sıcak, o yazın sıcağına rağmen size mesafeli duruşuyla içinizi üşütmeye yetecek bir atmosfere sahip. İbrahim'in değişen düzen karşısındaki duruşu ve hayalleri için verdiği uğraşı en minimalist haliyle bu filmde görmek mümkün.


Bunu seven bunlara da baktı;

Rahat Battı Biraz Diken Üstünde Oturayım Diyenler İçin Film Listesi
Bu Sonbahar da Kasımda Aşk Başkadır İzlemeyin Diye Hazırlanmış Liste
Renklerin Beyaz Perdeden Silemediği Bir Klasik: Siyah Beyaz Filmler
En Çatlağından 10 Tatlı/Komik Film
Başka Aşk
İlk Aşk/Ergen Aşkları
Queer Sinema

19 yorum:

  1. No man's land ilgimi cekti hemen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh gürültücüm, benim en sevdiğim filmlerden birini seçtin. Çok güzel bir film, severek izleyeceğini umuyorum <3.

      Sil
  2. nightcrawler filimini daha yeni izledim, başrol antisosyal ve narsistik kişilik örüntüsü beni çok etkiledi.. başlıkla uyumlu bir film olmuş cidden..
    "never let me go" distopik olmanın yanında acıklı bir film bence.. kitabını aldım ama filmi önceden izlediğim için odaklanıp okuyamıyorum, aklıma film geliyor ve üzülüyorum ..
    1984 kitabı da filmi de güzel ama kitap daha çarpıcı bence.. önce kitap sonra film desem bana kızman umarım :)
    sarı sıcak izlemeyi düşünüyordum, listende olduğuna göre daha çok izlemeyi düşüneceğim :))
    iyi seyirler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gyllenhaal böyle rolleri iyi yapıyor :).

      Beni asla bırakma hem kitabı hem uyarlaması güzel olan nadir filmlerden bence, ben önce kitabı okuyup sonra filmi izlemiştim ve ikisini de severim :).

      1984'ün kitabını herkes okumalı, bence de kitabı daha güzel ama filme de güzel :).

      Sarı Sıcak herkesin seveceği bir film değil, mesafeli bir duruşu var. Bakalım sen nasıl bulacaksın :).

      Teşekkürler güzel yorumun için :)<3.

      Sil
  3. vallahi film izlemeyi bile çekmiyor canım :( ama afişleri ve yorumları görünce dayanamayıp birine başlayıveresim geldi

    YanıtlaSil
  4. Ben boyle rahatsiz edici filmlerde su an yasadigimiz duzenden de izler yakaliyorum hep. Zaman olarak cok farkli islense de toplum duzeni, bilinc altinda yatan insan davranislari hep bir goz kirpiyor. Belki de bu yuzden rahatsiz edici. Farkinda olmadigimiz yonu ile bize hayatimizi gosteriyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten o yüzden rahatsız oluyoruz galiba, bize bir şekilde dokunduğu için :).

      Sil
  5. Ben seviyorum bu tarz filmleri. No Man's Land'i izlemedim, hemen ekliyorum listeme. Jeykim Ciliınhoolum ne güzeldi o filmde, çok severim. Sarı Sıcak'ı duydum ama acaba izleyebilir miyim dedim. Ağır gelebilir çünkü bana.

    Yine aldım güzel tavsiyelerini, gidiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O filmi mutlaka izlemelisin, çok güzel film.

      Hahaha, Ceyki iyi kaldırıyor o tür rolleri, Donnie Darko'yu da düşünürsek :).

      Ayy ne mutlu bana, umarım keyifle izlersin <3.

      Sil
  6. Daha buz gibi yapacak filmler de var.Ama sanırım kıyamadın.No mans land'i ıskalamayın arkidişler ;)
    1984'ü de herkesin okuması dileğiyle...

    YanıtlaSil
  7. 1984 kitabını yeni okudum ama filmini izlememiştim.Hazır kitabı daha aklımda tazeyken filmini de izleyeyim.Öneriler için teşekkürler hiçbirini izlememiştim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı zaten çok güzel ama filmine de bakılır :).

      Rica ederim, umarım keyifle izlersin :).

      Sil
  8. Çoğunluk izleme listemde. Never Let Me Go'yu daha iyi beklediğim için biraz hayal kırıklığına uğramıştım. Kitabını da okumak istiyorum. Belki kitabını daha çok severim. 1984'ün kitabını o kadar sevdim ki hayalimdeki haliyle kalsın istiyorum. Bu yüzden filmini izlemeyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabını okumalısın, bence ikisi de güzel :).

      1984 kitabını herkes okumalı bence :).

      Sil